A magyar kulturális élet színterei

Komáromi Jókai Színház

a 17–18. században a magyarországi iskolai színjátszás és iskoladráma egyik fellegvára, de az első hivatásos magyar nyelvű színtársulati előadásra, Kotzebue Papelli, avagy A csudálatos egybetalálkozásának Benke József-féle bemutatására is már közel kétszáz éve, 1811. május 8-án került sor itt.

Petõfi utca 1.

Központ - porta:+ 421 (35) 7908 116

E-mail: tiket@jokai.sk

http://www.jokai.sk/

A szervezési osztály és a pénztár nyitvatartása hétköznap:

9.00 óra – 12.00 óra

13.00 óra – 15.00 óra

Valamint 1 órával az elõadások kezdete előtt.

Limes Galéria

A Limes Galériát a Pro Arte Danubii – Duna Mente Művészetéért Polgári Társulás alapította a komáromi Katonatemplom épületében. Az intézmény legfőbb célja a kortárs művészet bemutatása országos és nemzetközi viszonylatokban. Az éves kiállítások során a képzőművészet különböző ágaiban helyet kapnak a fiatal, pályakezdő művészek, a jubilánsok és az izgalmas életművek.

Emellett az egyetemes magyar népi kultúra ápolása és bemutatása is rendszeresen helyet kap. Kétévente pedig sérüléssel élő emberek alkotásainak is teret ad.

Františkánov 84/33.

Telefon: +421 905 903 920

Nyitva tartás:

Hé – Pé: 10–12, 13–16 h.

Szo – Va: megegyezés szerint

RÉV - Magyar Kultúra Háza

Olyan multikulturális hely, ahol társul a gasztronómiai kultúra a képzőművészettel, irodalommal, költészettel, színházzal, a legkülönbözőbb zenei irányzatokkal, társadalmi- közéleti kérdéseket megvitató platformokkal, filmvetítésekkel, táncművészettel, gyerekfoglalkozásokkal.

Pevnostný rad 142

Tiszti Pavilon

Tel.: +421 35 77 13 895

Mobil: +421 905 427 744

Zichy –pont

Az új közösségi- és rendezvényközpontot a Klapka téri Zichy-palota földszinti helyiségeiben 2017-ben közösen hívta életre a Villa Camarum Polgári Társulás, a Helios Fotóklub és a Nec Arte Nec Marte Polgári Társulás, mely civil rendezvényközpontként működik a jövőben.  A Zichy-pontot felkeresik irodalomszeretők, családok, kisgyermekes szülők, lélektan iránt, helytörténeti előadások iránt érdeklődők, fotográfusok – eddig több mint 150 rendezvény valósult meg a falak között. 

Városi Művelődési Központ 

A Komáromi Városi Művelődési Központot Komárom Városa 1985-ben alapította. Jelenlegi épületét 1989-ben foglalta el. Az épület Komárom történelmi városközpontjához közel és az erődrendszer központi erődjétől pár méterre található. Elhelyezkedése lehetőséget nyújt arra, hogy tevékenységével és történelmi környezetével a legideálisabb szimbiózist alkosson ahhoz, hogy komáromiak és ide látogatók legideálisabb színtere legyen szabadidejük kellemes és hasznos eltöltéséhez.

A művelődési központ több évtizede sikeres szervezője , rendezője Komárom két, világszerte ismert szülöttjéhez kapcsolódó Jókai Napoknak és a Lehár Fesztiválnak ill. Énekversenynek. Tevékenységének szerves és sikeres részét alkotják különböző kiállítások, tanfolyamok és előadások rendezése.  A kultúrát szerető és benne tevékenyen részt vevő komáromiak számára a művelődési központ mellett működő színvonalas és sikeres csoportok nyújtanak megfelelő helyszínt szabadidejük hasznos eltöltésében. A kiváló énekkarok, folklórcsoportok, műkedvelő színjátszók, tánccsoportok a városi és nemzetközi rendezvények állandó résztvevői, fellépői.

Mindez a városi művelődési központ igényesen berendezett termeiben és a Tiszti pavilon dísztermében valósulhat meg.

Hradná, 945 01 Komárno
+421 35 7714 155
mskskomarno@stonline.sk

Mgr. art. Róbert Lakatos - igazgató
035/ 7714 155

Jegyelővétel, jegypénztár 
035/77 13 550 - 0905 892 579

Múzeumok

Duna Menti Múzeum

A Komáromban található múzeum története egészen 1886-ra tekint vissza, ekkor alakult meg ugyanis a Komárom-vármegyei és Komárom városi Történeti és Régészeti Egylet, melynek gyűjteménye megalapozta a múzeum jövőjét. 1913-ban került sor a ma Nádor utca 13. szám alatt található Kultúrpalota átadására.

A múzeum gyűjteménye folyamatosan bővült, ezt követően pedig a felújított épületben 1970-ben megnyílt az állandó régészeti, történeti és néprajzi kiállítás. A tárgyak sokasága megkövetelte, hogy a Kultúrpalota épületén kívül is elhelyezésre kerüljenek. A kilencvenes évek elején a múzeum a ma Klapka téren található Zichy-palota és a VI. számú bástyában elhelyezett Római kőtár épületével bővült, 2006-ban pedig megnyitotta kapuit a Múzeum és a könyvtár közös épülete is a Nádor utca 8. szám alatt.

A Kultúrpalota avagy a múzeum főépületében ma a Komárom és vidékének történelmi fejlődése az őskortól 1849-ig és a régió néprajzi jellegzetességei című állandó kiállítást tekintheti meg az ide látogató, továbbá található itt egy Díszterem – képtár és Harmos Károly komáromi festőművész állandó kiállítása. A Zichy-palotában állandó történelmi kiállítás kapott helyet, Komárom 1849-1945 címmel, továbbá a város két híres szülöttének, Lehár Ferencnek és Jókai Mórnak a kiállítása is.

A Múzeum és a könyvtár közös épülete a múzeum Képtárának szolgál helyéül, itt a Képzőművészet a 18. század elejétől a 20. század első feléig című állandó kiállítás látható. Az állandó kiállítások mellett folyamatosan időszaki kiállítások is készülnek az egyes épületekben. A múzeumról és a kiállításokról további információkat a www.muzeumkn.sk internetes honlapon olvashatnak

Postacím:  Nádor u. 13., 945 05 Komárom

http://www.muzeumkn.sk/

E-mail:  muzeumkomarno@gmail.com

muzeumkn@nextra.sk

Telefon:             

Kultúrpalota – a múzeum főépülete, Nádor u. 13.

+421 (0) 35 - 7731 476

Zichy-palota, Klapka György tér 9., 

+421 (0) 35 - 7730 054

A múzeum és könyvtár épülete , Nádor u. 8.,

+421 (0) 35 - 7711 496

1. Bástya – Római kőtár, Körút

+421 (0) 35 - 7710 066

Martosi tájház, Martos 101.

+421 (0) 35 - 7684 110

A város nagyrendezvényei

Jókai Napok

Komárom – Jókai – Az arany ember – számos kisregény, novella.  Kölcsönös tisztelet és szeretet ! A máig tartó tisztelet megnyilvánulása a Jókai Napok - minden év júniusában. Fesztivál a javából, a szlovákiai magyar műkedvelő diák és felnőtt színjátszók fesztiválja. Minden esztendő nyújt rejtett tehetségeket, csodálatos előadásokat és sikeres rendezéseket! 

Lehár Fesztivál

Az operett a miénk, közép-európaiaké! A műfaj nagyságai ezen térség szülöttei. Lehár Ferenc a nagy ságok egyike Komáromban született. Több évtizede, hogy szülővárosa minden évben fesztivált rendez tiszteletére. Hazai és külföldi előadók, fergeteges előadások, kiváló jelmezek és kosztümök! Mindez minden év áprilisában!

Lehár Nemzetközi Énekverseny

A könnyű műfajhoz sorolt, de korántsem könnyű tudást igénylő művészet fiatal tehetségei számára. Az esemény rangját mutatja, hogy az elődöntők Közép-Európa különböző városaiban zajlanak. Bekapcsolódnak úgy a zsűri munkájába, mint a versenyzőként Budapest, Pozsony, Prága, Bécs, Kolozsvár, Bukarest és Szentpétervár zenés szinházainak szakemberei  és ifjú tehetségei. Az énekverseny társszervezője a Budapesti Operettszínház. Fiatalság, tehetség, operett! Ez  a Lehár Nemzetközi Énekverseny, háromévente májusban!

Erzsébet híd fesztivál 

A magyar kultúra népszerűsítése és a határon átnyúló kapcsolatok erősítése érdekében, Komárom és Révkomárom együttes szervezésében  megvalósuló rendezvény.

Komáromi Nyár

2015-ben, Kovács Dávid városi képviselő ötlete nyomán az önkormányzat idegenforgalmi bizottságának kezdeményezésére indult útjára a Komáromi Nyár rendezvénysorozat, azzal a céllal, hogy hétvégenként különböző programokkal, koncertekkel csalogassák be a belvárosba a kisgyerekes családokat, és élettel töltsék meg a várost.

András-napi Vásár

Nagy hagyományú vásárokat számos városban rendeznek. E téren Komárom sem kivétel, hiszen a komáromi András-napi vásár több mint két évtizede nagy népszerűségnek örvend és a vásárosok naptárában nagybetűvel szerepel. Szervező a városi hivatal, helyszín a Vár falai alatti tér.

Minden vásárnak megvan a maga utánozhatatlan hangulata. Az András-napi vásár sajátja a forralt bor, a mézbor, a sült pecsenye, kolbász és gesztenye jellegzetes, finom illata. És természetesen a kiállított portéka színes kavalkádja. A kézművesek csodálatos standjai és a mindenféle vásári látványosság.